Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

24.01.2010 г.

Какво ми става?

Не знам, започвам да имам чувството, че нещо съм сбъркана. 

Посредством блога на Селин прочетох разказа на Генади за това, как е бил привикван за обяснения (и сплашване) в МВР по повод на негов пост за протеста против обгазяването в Стара Загора. Случая бих окачествила като Казус Мишел 2.0. Тогава, ако си спомняте, се вдигна страхотен шум. Всички писаха за това, Мишел придоби неочаквана известност (която по-скоро го притесни, отколкото да го накара да се чувства звезда), дори имаше шествие в негова защита. Самата аз създадох Неуютния си блог именно в резултат на случилото се с Мишел.

А след перипетиите на Генади... писаха Селин, Иван Бедров, Мишел, e-vestnik и...?

Каква е разликата между Мишел и Генади? Че Генади живее в Стара Загора, а Мишел - в София? Че Генади има блог от 2008 г., а Мишел - от по-рано? Че Мишел познава "топ блогъри", а Генади не е ясно дали познава? Че Генади е на 18 години, а Мишел - на повече? Или нещо друго?

Поздравление за материала на Еленко за митниците. Заслужено се вдигна шум, има дори надежда нещата да се променят към по-добро. Важно е да се говори за садистичните процедури, на които са подложени хората, които просто искат да си купях блузка от чужбина. И все пак, според мен тези неволи са нищо в сравнение с ужаса, който се изсипва върху определени групи от имигрантите в България. Да си живял в България 20 години, да си бил честен данъкоплатец и уважаван специалист, да се окажеш нелегален, да те вкарат в дом за принудително настаняване за седем месеца, това да те съсипе, да умреш, две седмици да се чудят как да те погребат, защото нямаш документи, след което да ти изпратят писмо да се явиш за справка, защото... не че не знаят, че си умрял, но такъв е редът? Но това е малко вероятно да се случи на нас, нали, докато блузка по интернет е по-вероятно да си поръчаме.

Или, както подхвърли един познат по повод на развитието на дискусията за филма на Иван Кулеков за Бусманци в BG-Mamma: "Това не трябва да те учудва! Нали не става въпрос за ваксинацията от морбили?"

В заключение ще цитирам коментар, който много ми хареса, от някой си "Прасчо", публикуван в "Либерален преглед":



А блогърите...
Прасчо 23-01-2010 23:01:13

Ами те,блогърите,си седят в блоговете.
А нам не ни пука за някакви си чужденци,които:
а/ са нелегални(от Тато и компания)
б/ са луди,щом са у нас(от Преход и компания)
в/ са още по-луди,че са дошли тук,където състраданието е чужда дума(ми да-ухилвам се злорадо-всичко Мара втасала....)
Видяхте ли,колко е просто?! 



Ако не ни е за чужденците, то поне да ни е за Генади - ако не за друго, то - от блогърска солидарност...


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


5 коментара :

  1. Благодаря!
    Виж има голяма разлика от мен и предишния случай- аз не бях привикан заради писанията в самия блог, нито имаше и 1% заплашване(дори обратното), нито съм виновен за нещо.
    Искаха от мен да свидетелствам точните 'яйцехвъргачи'.

    Конфузното в ситуацията е- МВР следи форумите и лесно намира информация за всеки който поиска. Изобщо анонимността ни е под въпрос. И се занимава с глупости, определено. И тези глупости са под натиск 'отгоре'(точно в случая).

    Затова и моят случай не е чак толкова фрапантен.

    ОтговорИзтриване
  2. според мен търсиш проблема на грешно място. всеки, който се бунтува, че блогърите не реагират, е свободен да реагира сам. Колкото и да се правим на алтруистични, човек може да бъде съпричастен към определен ограничен брой от каузи. Имам предвид реално съпричастен, а не просто да си каже наум - "да, тяхната кауза е правилна". Ако такава критика дойде от човек без блог, му казвам — направи си и ти блог и влез в групата, за да направиш нещо.

    ОтговорИзтриване
  3. не разбрах на база какво твърдиш "и сплашване"???

    А иначе, МВР може да привиква всеки, но не и някой който и има блог така ли? В случая става въпрос за разследване кой е организирал работата с яйцата и МВР са в пълното си право да прочетат някой и друг форум и да извикат някой заподозрян за организиране на проявата. Търсиш под вола теле

    ОтговорИзтриване
  4. Ами донякъде си приличат случките само... Моето беше малко по-"официално" -- призовки, доклади и т.н... в това е разликата. Не са ме плашили, но ме "протоколираха". Не е приятно.

    Иначе, прилики също има -- "МВР се занимава с глупости". Някой им се бил обадил, те се чудили какво да направят, пък седнали да четат блогове и форуми... я да се обадим, тук един блогър намерихме, нещо бил писал... същите тъпотии...

    Чудя се кога ли ще се захванат с нещо сериозно -- ловене на престъпници, примерно? ;)

    ОтговорИзтриване
  5. Извинявам се за закъснелия отговор.

    Генади (и Мишел) - "сплашване" е широко понятие. Какъв е смисълът да събират и да ти показват твои снимки, освен да демонстрират, че те държат под око, следят какво правиш в интернет? А защо да ти го демонстрират, освен да те накарат да си имаш едно на ум?

    Комита, както е казал Маркс, "не бива да виним отделната личност за обстоятелствата, чиято социална рожба тя си остава, колкото и да се издига над тях субективно". Нищо лично. Не съм отправяла "критика" към никого. Нормално е и ти, и всеки друг блогър, да си има определени каузи като приоритетни. Обаче, забележи, за гръцкото общество една българска имигрантка може да стане такъв приоритет, че да организират демонстрация в нейна защита. А тук насред София се нарушават най-основни човешки права на стотици хора, ако не и хиляди (ако броим и нелегалните имигранти "на свобода") и това почти никому не е кауза. Но като стане въпрос за издевателствата на институциите над българските граждани (пример - Еленко и митницата) - виж каква кауза става. Така че според мен става въпрос за общи социални нагласи, а не за блогърско недоглеждане или липса на време.

    Вокси, а как се разследва обгазяването в Стара Загора?

    Мишел - хората с кауза са много по-лесна мишена за Ушев от истинските престъпници, пък и имат по-малко ресурси да си спасяват кожата.

    ОтговорИзтриване