Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

24.05.2010 г.

Кой има достъп до народната просвета?


"Пенчо бре, чети!", изписано на нигерийски гръб (а къде е правена снимката, ще кажа утре). Собственикът на гърба се чувства повече българин, отколкото нигериец. Познанията му по българска литература и особено по българска история са чувствително над равнището на тези на "средностатистическия" български ученик, а и на някои студенти. Въпреки това, както е видно и от репортажа на TV7, Ола няма право да завърши средното си образование, камо ли да запише висше:


В България има много млади хора като Ола, които няма достъп до образование. Има и още повече, които, въпреки че са напълно легални имигранти (със статут на дългосрочно пребиваване; постоянно пребиваване се дава трудно и не на всички), имат достъп до образование, само ако си го заплащат на солени цени от порядъка на 1000 евро на година. На много от тях родителите им идват от страни, по-бедни и от България. Подновяването на личните им карти струва 500 лева. На година. Затова те масово се оказват принудени да спират децата си от училище.

В България расте поколение необразовани имигранти. Някои от тях, като Ола, като Джавед Нури, са деца на интелектуалци. Какво ще правят тези хора след 10-20 години? И дали тогава държавата ще обвинява имигрантите, че създават проблеми и не искат да се интегрират?

Това подходящи въпроси ли са, които да си зададем в деня на нашата писменост и култура?


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


2 коментара :

  1. уау...все повече се убеждавам, че България е страна на чудните абсурди, които никъде другаде ги няма. Абсурдно е, че се опитваме да прогоним и малкото чужденци, които биха се радвали да пребивават, да учат, работят и си плащат данъците в държавицата ни.

    ОтговорИзтриване
  2. И в други страни има строги критерии за имигрантите, но в нашата наистина са абсурдни. А практиките в това отношение са по-абсурдни и от законовата база (да те държат 30 години без статут на постоянно пребиваване, например, или две седмици да се чудят как да погребат университетски преподавател, който в някакъв момент се е оказал "негелален", но всички знаят кой е той).

    ОтговорИзтриване