Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

15.03.2011 г.

Сбогом, "Блогосфера", и благодаря за рибата :-)!


Влязох в Блогосферата на "Дневник" преди три години в момент, в който се борех срещу корупцията в бившето ми работно място и имах нужда от публичност. Винаги ще бъда благодарна, че в онзи труден период получих такава подкрепа.

Повод да взема окончателно решене да изляза от Блогосферата беше скорошна публикация на Силвия Атипова. Но не, не се махам от нея, защото смятам, че е паднало нивото й. Тя, наред с "Мегафон" (също на Икономедиа) и "Блогоскоп" (на Борислав Борисов) е един от трите агрегатора за блогове, които продължавам да чета през Google Reader. Вярно е, че кулинарните блогове в нея станаха твърде много (не че не позачитам един-два от тях). Вярно е и че блогът "Агросъвети", от който може да се научи, че телевизията "е телекомуникационна технология за приемане и предаване на разстояние на движеща се картина, черно-бяла или цветна (видео), обикновено придружавана от синхронизиран звук", изглежда странно в блог агрегатор на Икономедиа. Особено като се има предвид, че за сериозен блог като този на Асен Генов не се намери място в нито един от двата й агрегатора. Вярно е и че самата "Блогосфера" осъзнава, че е в криза, поради което приемането на нови блогове в нея е преустановено - предполагам, докато се актуализират критериите и се реши какво да се прави с "плявата".

Но има и нещо друго. Критиките срещу "Блогосфера" (много от тях - основателни) са знак за това, че тя бива възприемана като нещо, което трябва да е стандарт за това, що е качествен блог. Да кажем, че "Блогосфера" стане идеалният агрегатор с идеалния подбор на блогове. Тогава там ще са блоговете, които "си струва да бъдат четени", а другите ще останат извън. И все пак, от какво се определя това, което "си струва" да бъде четено? Има ли обективни, независими от нечии ценности и вкусове, критерии? Не мисля. В такъв случай, всяка "идеална" подборка би се превърнала в налагане на дадени ценности и вкусове за сметка на други. Би се превърнала, значи, във власт. Каквато е и в момента (поради което и са споровете кой блог "заслужава" да е в нея и кой - не).

За мен блогърстването е индивидуална дейност (което не изключва интегрирането им към социални мрежи и т.н., разбира се, но в тях потребителите им сами определят правилата). Може да мисля така, защото самата аз съм индивидуалист и не успявам да се впиша в никакви групови идентичности. Вместо това предпочитам персоналното общуване.

Затова ми се иска да четете "Неуютен блог", защото намирате нещо достойно за четене в него, защото той е част от вашите лични блогосфери, а не, защото ви се появява сред поток от други блогове в "Блогосфера", независимо дали искате, или не. А и го дължа на един приятел.

Напускам "Блогосфера" с добро чувство към нея и с благодарност за трите години, през които уютно приютяваше неуютния ми блог. 


Ако искате да продължите да четете "Неуютен блог", знаете как :-).


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


3 коментара :

  1. За жалост блог-пространството е прекалено динамичен терен, където често единственият прилаган закон е този на джунглата. Съгласен съм, че блог-агрегаторите постепенно започват да упражняват доброволно предоставената им от блогърите власт за лична изгода - получава се проекция на гражданския модел на виртуално ниво... Притеснителното в случая би било, ако при осъществяването на тази проекция не изчистим не "плявата" от слаби блогове, ами критериите за цензура, които на държавно ниво са подчинени на чисто лично-интересчийски принцип. Т.е. бих искал ПОНЕ ВЪВ ВИРТУАЛНОТО ПРОСТРАНСТВО доброволно избраната от блогърите "власт" да упражнява цензурата въз основа на една справедлива социална норма.

    Надеждата ми се крепи на наивната идея, че блог-агрегаторите се държат от млади хора, чиито интереси се различават от тези на политическата класа, откъдето пък ми хрумна, че може би в отношенията ни с тях ще се роди друг морал с други ценности...

    Засега не съм изцяло разочарован от наивността си, но... В Свежо например напоследък започнаха да се появяват странни феномени, които водят крехката организация към пълен хаос и възможно западане на социалната мрежа... Стискам палци блог-агрегаторите да не се подведат от изцяло икономически страсти или, още по-лошо, от мързел и немарливост!

    ОтговорИзтриване
  2. Сандо, според мен спасението е в съществуването на много и различни "блогосфери", никоя от които не е привилигирована спрямо останалите. Вместо да се оплакваме от блог-агрегаторите, защо не промотираме тези блогове, които ние намираме за ценни - чрез собствените си блогролове, най-малкото? Нещо, което се опитвам да правя. Нищо не ни пречи ние да бъдем "блог-агрегатори".

    ОтговорИзтриване