Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

8.02.2014 г.

И отново за Луковмарш

Както изглежда, пак ще има Луковмарш. Утре. Ще има и протест срещу провеждането - от 10 часа сутринта, на пилоните на НДК.

Година след година пиша за Луковмарш (2011, 2012 в списание "Обектив", 2013) и всяка следваща година ситуацията ми изглежда все по-песимистично.

Сега институциите за пореден път си прехвърлят топката. Фандъкова пита прокуратурата има ли нещо нередно в Луковмарш. Досега не се е намерила институция, която да прецени, че призиви като "сърбите по пет на нож, граница с Хърватска" на наказуеми и трябва не да се толерират, а да се преследват от закона. Нито кмет, нито общински съвет, нито прокуратура, нито омбудсман...

Междувременно т.нар. Националистическа партия на България, представители на която са в ядрото на организацията на Луковмарш, все пак подаде документи за регистрация. След като учредяването ѝ стана повод медиите да канят нейни представители като легитимни политици, след като обяви, че създава и местни структури, накрая реши и да пробва да се узакони. Чудя се дали лидерите ѝ разчитат че междувременно новият Наказателен кодекс ще бъде приет. В него, както вече писах, фашизмът вече няма да бъде наказуем, та партията може и да мине.

А в тази партия влизат лица като нациста Симеон Костадинов, автор на книги като "Циганската война срещу нас", Расате и хората му, които организираха ксенофобските "граждански патрули" срещу бежанците, дружинката с недвусмислено име "Пирин СС" ("ес ес" се чете, да не помислите друго), чието видно лице Николай Йовев - Горския е обвиняемо за терористични акт, в резултат на който има загинал човек. Ала в духа на легитимирането на неонацизма от страна на родните медии (и то - нямам предвид националистическите от тях), вариращо от криворазбрана "неутралност" и даване на трибуна до овчи възторг, дори общо взето уважаван журналист като Люба Кулезич се впусна в защита на "нашето момче" Горския, обвинен заради някакви си цигани. Според Кулезич очевидно правото на живот не важи за ромите.

Междувременно се водят кампании за забрана на гей парадите, за криминализиране на проявите на хомосексуална ориентация, както е в Русия, за "прочистване" на Българската православна църква от хора с различна сексуална ориентация и т.н.

Накратко:

Продължавам да протестирам срещу Луковмарш, защото това шествие символизира и легитимира неонацизма, расизма, ксенофобията, хомофобията, ненаказаните престъпления от омраза, безразличието на българските институции, медии и масово съзнание към ценността на човешката личност.


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


Няма коментари :

Публикуване на коментар