Ретроспекция

Благодаря ви, че сте с Неуютен блог и във Facebook:

Благодаря ви, че не ме следите, а ме следвате:

Благодаря ви, че сте моето отбрано общество:

1.09.2014 г.

Защо не подкрепям изцяло Визия 2020

Много мои приятели публично подкрепиха предложената от министъра на отбраната Велизар Шаламанов Визия 2020. Причина за това е критичното отношение към Русия в контекста на инвазията в Украйна и реакцията на служебния премиер Георги Близнашки, на когото не му харесва да се казва, че "Русия е заплаха за България". Аз обаче се въздържам от подкрепа и ще обясня защо.

Подобни документи, които се кръщават на някоя година в бъдещето, са програмни. Тяхната цел е да очертаят приоритети за периода до съответната година, в случая 2020. Тоест Визия 2020 очертава (поне на теория, защото на практика такива стратегии често пъти се оказват се оказват "врата в полето") приоритетите на България в областта на външната политика (с акцент върху отбраната) за следващите шест години.

Напълно споделям патоса на Визия 2020 по отношение на Русия. Под носа ни се случва сериозна война с още по-сериозни последствия и нито България, нито Европейският съюз е редно да си затварят очите за това.

От друга страна, от пет години лична кауза са ми правата на чужденците в България. Затова не мога да се идентифицирам с документ, в който миграцията се разглежда като заплаха.

Цитат от Визия 2020: "Съществува реална опасност лица от криминалния контингент или членове на терористични организации да се възползват от регионалната нестабилност и миграционните потоци и да достигнат на територията на страната ни".

Опровержение: В повечето случаи бежанците бягат ОТ фундаменталистите, терористите и т.н. В България международно издирваните престъпници и терористите влизат по други канали, не като бежанци. Дискриминационното отношение към определени групи чужденци обаче създава терористи.

Цитат от Визия 2020: "Миграционният поток е предизвикателство към системите за защита на границите и способностите за интеграция на компактни маси хора с различна култура. Той налага и необходимост от преразпределение на национален доход за подпомагане на търсещите закрила, както и носи рискове от здравен характер".

Бежанците се разглеждат единствено и само като заплаха. Различната култура - също. Нагнетява се обществена истерия, че бежанците сеят зарази. Като се говори за "преразпределение на националния доход", не се казва нито каква е неговата тежест, нито колко милиони европейски средства за бежанците (не) се усвояват.

Визия 2020 ще претърпи промени. Отношението към политиката на Русия вероятно ще бъде смекчено, но не вярвам нещо от написаното за миграцията и бежанците да се промени, за съжаление.


Creative Commons License Правила и съвети за препечатване от Неуютния блог


Няма коментари :

Публикуване на коментар